Gewestelijk Centrum voor Ecologie-Initiatie • Hoeve van Ukkel • Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Gewestelijk Centrum voor Ecologie-Initiatie
Hoeve van Ukkel • Brussels Hoofdstedelijk Gewest

De groene speelplaats als verlengstuk van het klaslokaal

Operatie Re-creatie, een project gecoördineerd door Leefmilieu Brussel in samenwerking met perspective.brussels, heeft als doel de speelplaatsen om te vormen tot gemengde en kwaliteitsvolle natuurlijke speel- en ontspanningsruimten en tegelijkertijd een verkoelende groene plek in de wijk te brengen.

Buiten lesgeven

Ontdek hoe jonge Brusselaars van de scholen Vier Winden en Christian Merveille leren dankzij de natuur rondom hun school.

Deze kleuters trekken samen met hun leerkrachten en Isabelle en Laurence van het team van “Buiten lesgeven” van de vzw Zonnebloem-Tournesol naar buiten. Zo ontdekken de kinderen stuifmeel, spinnen, hazelnoten en nog meer om de natuur beter te begrijpen:

Inderdaad, leren in de natuur ontwikkelt het vermogen van kinderen om problemen op te lossen maar ook om concepten in wiskunde en wetenschappen onder de knie te krijgen.

Het stimuleert hun creativiteit en nieuwsgierigheid en daarbij leren ze om beter te communiceren, waarbij hun taalvaardigheden versterkt worden.

Operatie Re-creatie

Speelplaatsen kunnen erg waardevol zijn als verlengstuk van het klaslokaal. Jammer genoeg zijn ze vaak volgebetonneerd of geasfalteerd, worden ze een oven bij volle zon en staan ze vol met plassen als het regent. Leerlingen krijgen er geen kans om in contact te komen met de natuur.

Het project van Leefmilieu Brussel ism met perspective.brussels, Operatie Re-creatie, wil groene speelplaatsen creëren voor het welzijn van de gebruikers, met leermogelijkheden door contact met de natuur, door de ontwikkeling van gemengde speel- en ontspanningsruimten van goede kwaliteit, en tot slot met de mogelijkheid om die open te stellen naar buurtbewoners voor activiteiten buiten de schooluren...

20 scholen werden geselecteerd voor een uitgebreide begeleiding, met Tournesol-Zonnebloem als een van de partners. De voortgang van elk deelproject kan je meevolgen op de website van Bubble.