De boerderij doorheen de seizoenen

Doelgroep

2de kleuterklas tot het 6de leerjaar

Periode

één dag in september of oktober, één dag in november tot maart en één dag in april tot juni

Uur

09:30 – 15:00 uur

Het programma:

In de herfst

We brengen een bezoek aan de boomgaard en proeven er van verschillende appelvariëteiten. We verzamelen ook appels om er appelsap mee te maken.

We brengen een bezoek aan de groentetuin waar we op zoek gaan naar groenten van het seizoen. We smullen rechtstreeks uit de tuin. Het is mogelijk extra groenten te oogsten om mee te nemen naar school waar jullie met de oogst iets lekkers kunnen maken.

We brengen ook een bezoek aan de boerderijdieren: de kippen, schapen, geiten, varken, koe, konijnen en ezels.

In de winter 

We ontdekken het proces van graan tot brood en vergelijken dit proces met vroeger en nu. De leerlingen malen zelf met een kleine steenmolen graan tot meel. Deze meel wordt gezeefd tot bloem. Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag. Ze maken elk een broodje dat gebakken wordt in een houtoven.

We brengen een bezoek aan de boerderijdieren: de kippen, schapen, geiten, varken, koe, konijnen en ezels.

In de lente

De natuur ontwaakt terug in de lente. We observeren met het vergrootglas de bloemen in de tuin en leren meer over de belangrijke rol van insecten.

Ook in de groententuin is er van alles te beleven. De eerste groentjes komen boven piepen. Misschien kunnen we zelf iets zaaien of planten of op zoek gaan naar kriebelbeestjes in de compost?

We maken een wandeling door het park samen met de ezel. Daar valt veel te zien en te beleven.

Praktische informatie:

  • Vergeet voor de activiteit in de herfst en in de lente geen herbruikbare zak of caddie of stevige kartonnen doos mee te brengen om de groenten en fruit / de gezaaide potjes mee te nemen naar de school.
  • Voorzie voor de activiteit in de winter een broodzak of stoffen zak voor elke leerling om hun broodje in op te bergen.
  • In elk seizoen kan het regenen en koud zijn. Zorg ervoor dat de leerlingen gepaste kledij dragen zodat ze een aangename dag kunnen beleven en zich zonder zorgen vuil kunnen maken.