Gewestelijk Centrum voor Ecologie-Initiatie • Hoeve van Ukkel • Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Gewestelijk Centrum voor Ecologie-Initiatie
Hoeve van Ukkel • Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Nieuws maart

Teach Up! 2030

Hoe kunnen leerlingen en leerkrachten nadenken vanuit het perspectief van een superdiverse wereld? Hoe kan het onderwijs het fundament leggen voor toekomstige duurzame samenlevingsmodellen? Hoe maken we onze leerlingen op een boeiende manier wegwijs in de complexe duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s)?

Teach Up! 2030 is dé inspiratiedag voor duurzame wereldburgers op school en spoort leerkrachten, educatief personeel en educatieve aanbieders aan om op school aan de slag te gaan met duurzame en mondiale thema’s. De SDG’s (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties vormen de inhoudelijke leidraad. Voel je het kriebelen om met de SDG’s aan de slag te gaan? Schrijf je dan snel in voor de online inspiratiedag op 4 maart 2021.

 

 

Brusselse Waterdagen

Save the date : van zondag 21 tot zondag 28 maart 2021 zijn het de Brusselse Waterdagen. Laat je onderdompelen in dit boeiende thema en doe mee met de vele gratis wateractiviteiten!

Gratis wateractiviteiten

Bezoeken en geleide wandelingen langs het water, boottochten, lezingen, stormbekken, redden van amfibieën, natuurobservatie, activiteiten voor kinderen…

Het programma wordt momenteel samengesteld en zal eind februari online komen.

Sensibiliseringscampagne: ‘Hier begint de zee’

De tag ‘Hier begint de zee’ naast rioolputjes herinnert de Brusselaars  aan de link tussen de riolen en de zee. En moedigt aan om er niets in te gooien.

Schoolprogramma

Tijdens de week (van maandag 22 tot vrijdag 26 maart) worden milieueducatieve activiteiten rond het thema water georganiseerd om de jongeren, de beslissers van morgen, te sensibiliseren.

Meer weten :

De informatiegids ‘Water in Brussel’ wordt uitgegeven naar aanleiding van de Brusselse Waterdagen en nodigt je uit om alle dimensies van het water in Brussel te ontdekken.

Dit document is ook op aanvraag beschikbaar bij Leefmilieu Brussel (02 775 75 75 – info@environnement.brussels) en bij de partners van dit evenement.

De week zonder pesticiden

Sinds 2011 zet het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de lente in met de Week zonder pesticiden, van 20 tot 30 maart. In Brussel en Wallonië kan je dan deelnemen aan tal van activiteiten zoals bezoeken aan privé- en openbare tuinen en moestuinen, filmvoorstellingen, voordrachten, lezingen, opendeurmomenten, geleide wandelingen, workshops, tentoonstellingen…

Raadpleeg de evenementenagenda en voer uw eigen activiteiten in!

Iedereen die dat wil, kan zijn activiteiten in de evenementen agenda laten zetten, of het nu gaat om een vereniging, een gemeente of een privépersoon die zijn tuin wil openstellen. Natagora kijkt na of de voorgestelde activiteit aansluit bij de doelstellingen van het Gewest.

Raadpleeg de evenementenagenda

Tuintips voor een gifvrije en natuurlijke tuin

Op de webtool ‘mijn gifvrije tuin’ vind je tips en tricks voor elk typet tuin.

Op mijntuinlab.be vind je heel wat tips voor een natuurlijk beheerde tuin.

En ook natuurpunt maakte een lijstje met nuttige tips en acties om je tuin in een natuurreservaat te veranderen.

 

CurieuzeNeuzen in de tuin – Lespakket voor scholen

CurieuzeNeuzen is een groot burgeronderzoek dat het belang van bodems in de strijd tegen hitte en droogte als gevolg van de klimaatverandering onderzoekt in Vlaanderen. Als Brusselse school kon je niet meedoen aan dit onderzoek maar dit is niet nodig om aan de slag te gaan met het lespakket in jouw klas.

De lespakketten focussen op verschillende aspecten van het bodemecosysteem en klimaatverandering met extra aandacht voor droogte, hittegolven en de weerbaarheid van onze bodem. Ze voorzien spelvormen, linken naar nuttige sites, filmpjes en proefjes die de leraar toelaten zelf creatief aan de slag te gaan met de materie. Er is een lespakket voorzien voor het lager onderwijs + eerste graad secundair onderwijs en een lespakket voor de derde graad secundair onderwijs.

 

Online opleidingen Good-Food kantine 

Meer Good Food op school: Hoe kunt u meer veggie- en seizoensproducten op het menu zetten? Hoe kunt u  voedselverspilling in de keuken verminderen? Hoe kunt u het aanbod van ‘snacks’ diversifiëren om uw leerlingen gezondere en duurzamere maaltijden aan te bieden? Neem deel aan de opleidingen over de ‘Good Food-kantines’ van uw keuze en word een uitblinker in de Good Food-grootkeuken!   

Volgende opleidingen staan op het programma in maart:

  • Veggiemaaltijden – donderdag 4 maart van 10u30 tot 12u
  • Anti-verspillingsmaaltijden – vrijdag 12 maart van  10u30 tot 12u
  • Coaching seizoensproducten – in maart (datum te bepalen)

Om u gratis in te schrijven voor de Nederlandstalige opleidingen en de link te ontvangen stuurt u gewoon een mail naar catering@biowallonie.

 

 

 

Advocaat voor het klimaat

In 2014 besloten 11 bezorgde burgers actie te ondernemen tegen het kwakkelende Belgische klimaatbeleid. Ze richtten een vzw op en startten een rechtszaak tegen de bevoegde overheden. Op 16 maart 2021 gaat deze rechtszaak echt van start. Om de overheid te tonen hoe cruciaal burgers deze zaak vinden, wordt er een actiedag georganiseerd op 15 maart 2021.

Op zondagnamiddag 14 maart komen we op straat! In het zwart gekleed, met een zelfgemaakte witte advocatenbef, maken we massaal, lokaal én coronaveilig duidelijk dat het ons menens is met onze rechtszaak. Zo geven we samen de aftrap naar de pleitzittingen vanaf 16 maart.